Ο καλύτερος τρόπος για να φυλάξετε τις ντομάτες σας είναι (εάν έχετε
βέβαια χώρο) ένα σκιερό μέρος. Αυτό το ξέρω από πρώτο χέρι, αφού η μάνα
μου φύλαγε τις ντομάτες που αγόραζε επάνω σε ένα τραπέζι. Το τραπέζι
βρισκόταν σε μία βεράντα με πυκνή σκιά και οι ντομάτες βρίσκονταν επάνω
σε μία σιδερένια σίτα για να αερίζονται. Όποιες από αυτές χάλαγαν και
μούχλιαζαν τις έβαζε στο φαγητό σαν σάλτσα. Διάλεγε πάντα τις πιο
χαλασμένες ντομάτες. Δεν υπήρχε λόγος να τις πετάξει. Δεν έμπαινε καν
στον κόπο να βγάλει τα κομμάτια που είχαν μούχλα ή ήταν μαυρισμένα. Τις
έστυβε μέσα σε ένα τρυπητό κάθε φορά που χρειαζόταν ντομάτα για το
φαγητό.
Εσείς προφανώς επηρεασμένοι από την πολυδιαφημισμένη
πολυεθνική πρακτική του να τρώτε μόνο ωραία, γυαλιστερά και μεγάλα
πράγματα, ΧΩΡΙΣ να ενδιαφέρεστε για την γεύση τους, σίγουρα θα πετάτε
αυτές τις ντομάτες.
Για αυτό σας προτείνω να κάνετε ένα πείραμα:
Πάρτε
μία σάπια ντομάτα. Έχει βγάλει μούχλα, έχει αρχίσει να διαλύεται,
τρέχουν ζουμιά και έχει την γνωστή μυρωδιά της σάπιας ντομάτας. Διαλύστε
την στο μίξερ ή κόψτε την σε κομμάτια ή λιώστε την με το χέρι και
βράστε την σε ένα κατσαρόλι. Μετά από μερικά λεπτά θα παρατηρήσετε ότι η
άσχημη μυρωδιά χάθηκε και η ντομάτα δεν δείχνει καθόλου ότι ήταν σάπια.
Δεν έχει άσχημη γεύση ούτε άσχημη μυρωδιά. Δεν μπορείτε καν να ξεχωρίσετε αν η ντομάτα ήταν καλή ή «κακή».
Από εδώ και πέρα έγκειται σε εσάς να ξεπεράσετε τις «πολιτισμένες» εντυπώσεις σας.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο »